44.TÜRK ULUSAL KULAK BURUN BOĞAZ VE BAŞ BOYUN CERRAHİSİ KONGRESİ, Antalya, Turkey, 15 - 19 November 2023, pp.3-4
Ses Hastalıklarında Yapay Zekâ: Bibliyometrik Analiz
Elif Sare Bolat1, Elif Umurhan2, Nurullah Türe3
1Dil Konuşma Terapisti, Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kütahya, Türkiye 2Araş. Gör, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, KBB Anabilim Dalı, Kütahya, Türkiye 3Dr. Öğr. Üyesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, KBB Anabilim Dalı, Kütahya, Türkiye
AMAÇ:Son yıllarda, ses hastalıklarında yapay zekâ kullanımına yönelik artan bir çaba izlenmektedir. Çalışmaların yönelimlerini tespit etmek, araştırmacılar için alanın sınırlarını ve gelişimini ortaya koymak amacıyla bibliyometrik analiz yapıldı.
GEREÇ VE YÖNTEM:Ses bozukluklarında yapay zekâ kullanımını araştırmak için, Web of Science’da 1990-2023 yılları arası ‘yapay zeka’’ ve ‘’ses hastalıkları’’ anahtar kelimeleri tarandı. Tüm çalışmalar uygunluk açısından tarandı ve İngilizce olmaları bir kriter olarak belirlendi. Bibliyografik özellikler çıkarıldı ve tanımlayıcı bir analiz yapmak için kullanıldı. Çalışmaların dergileri, yazarları, ülkeleri, kurumları, iş birliği ağları, anahtar kelimeleri ve referansları yıllık sayıları görselleştirmek için kullanıldı.
BULGULAR:Toplam 60 makale araştırmamızda dahil edildi. Yıllık yayın sayısı son üç yılda artış eğilimi gösterdiği izlendi. Artificial Intelligence in Medicine (4/60), IEEE Access (4/60), Journal of Medical Internet Research (3/60) en çok yayın yapan dergiler oldu. Amerika Birleşik Devletleri (13/60), Çin (12/60), Almanya (10/60) en çok yayın yapan ülkelerdir. King Saud Üniversitesi (6/60), Madrid Politeknik Üniversitesi (6/960) ve Yaun Ze Üniversitesi (4/60) en üretken kurumlar olmuştur. Verde L. (29 Atıf), De Pietro G. (27 atıf) ve Sannino G. (27 atıf) ile en çok atıf alan araştırmacılardı.
SONUÇ:Bu çalışma, ses bozuklukları araştırmalarında yapay zeka teknolojisindeki son gelişmeleri özetlemekte ve bibliyometrik analiz ve ağ görselleştirme yoluyla ortaya çıkan trendlere, araştırmacılara ve kurumlara ışık tutmaktadır. Bulgularımız, alanın güncel yönleri ile ilgili değerli ipuçları sağlayacaktır.
Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, Derin öğrenme, Ses bozuklukları, Makine öğrenimi