The Comparison of Bovine Bone Graft and Titanium-Prepared Platelet-Rich Fibrin in Maxillary Sinus Augmentation: A Split-Mouth Randomized Controlled Clinical Study


Creative Commons License

Eken Ş., Güler B., Altay B., Özatik O., Kurtcan N. S.

Türk Periodontoloji Derneği 52. Bilimsel Kongresini ve 30. Bilimsel Sempozyumu, İzmir, Turkey, 21 - 23 September 2023, pp.88-94, (Full Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: İzmir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.88-94
  • Kütahya Health Sciences University Affiliated: Yes

Abstract

Giriş ve Amaç: Rezidüel kemiklerin (RKY) sekiz mm'den az olduğunda uzun implantların atrofik posterior maksillaya ulaşmasını sağlamak için farklı maksiller ogmentasyon (MSO) tekniklerinin yapılmasını sağlamak. Bu tek değişiklikle yetersiz kemiklere sahip maksiller posterior bölgede iki maksiller ogmentasyonu cerrahisinde, titanyum ile tedavi edilen trombositten zengin fibrin (T-TZF) ile sığır etiyolojili ksenogreftin (SKK) radyografik, histomorfometrik ve implant stabilizasyonu açısından karşılaştırılması hedeflenmiştir.

Gereç ve Yöntem: Bu split-mouth randomize kontrollü klinik çalışma 10 hasta dahil edilmiş, T-TZF ve SKK olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Maksiller sinüs ogmentayonundan 6 ay sonra alınan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntülerinden, radyografik olarak total kemik boşaltma (ToKY), greft hacmi (GH) ve kemik yoğunluğu (KD) değerlendirilmiştir. İmplant yerleştirme aşamasında elde edilen kemik örneği üzerinden histomorfometrik analizler yapılmıştır. İmplantların yerleştirilmesi an ve kaynatıldıktan 3 ay sonra rezonans frekans analiz yöntemiyle stabilite değerleri ölçülmüştür.

Bulgular: T-TZF grubu radyografik sonuçlar olan ToKY, GH ve KD değerleri sırasıyla 10,64±3,96 mm, 989,89±523,07 mm3 ve 192,09±127,90 mm3 Kayıtken; SKK grupları 14,25±1,65 mm, 1519,39±432,61 mm3 ve 492,77±117,35 mm3 olarak ölçüldü ve SKK grupları anlamlı derecede daha yüksek düzeyde tutuluyor. Histomorfometrik değerlendirmede yeni kemik yüzdesi T-TZF ve SKK gruplarına göre sırasıyla 19,48±14,60 ve 8,31±5,47 olarak seçilmiş ve gruplar arasında kümelenmiş olarak fark bulunmamaktadır.

Sonuç olarak: Maksiller ogmentasyonunda tek biyomateryal olarak T-TZF kullanımı ile ksenogreft arasında histomorfometrik ve implant stabilizasyon değerleri açısından anlamlı sinüs bir fark bulunmazken, radyografik olarak toplam kemik ayrılır, greft hacmi ve kemik yoğunluğunda ksenogreftin T-TZF'e göre daha iyi sonuç verir. Bu doğrultuda sağlanan ksenogreftin MSO için osteokondüktif etkinliğin T-TZF'den daha iyi olduğu ve uzun dönemli greft stabilizasyonunun daha iyi olacağı belirtildi.

Anahtar Kelimeler: Maksiller sinüs ogmentasyonu, Titanyum ile tedavi edilen trombositten zengin fibrin, Lateral pencere yaklaşımı, Ksenogreft