30. Uluslararası Türk Pedodonti Derneği Kongresi, Antalya, Turkey, 17 - 20 October 2024, pp.231
INTRODUCTION: Crossbite is a malocclusion resulting from the sagittal and transverse discrepancies between the mandible and maxilla. Anterior crossbite is characterized by the palatal positioning of anterior maxillary teeth compared to the anterior mandibular teeth and it can be a major esthe- tic and functional concern during the early stages of dental development. The aim of this case report is to present the treatment approach of anterior crossbite with removable appliance in the mixed dentition period.
CASE REPORT: A systemically healthy 9-year-old boy patient applied to our clinic with the complaint of aesthetic problems. After anamnesis and clini- cal examination, it was determined that he was in mixed dentition, had Angle Class I molar relationship, and had a crossbite in the upper left central. A removable Hawley appliance with a one-way screw and posterior bite-block was planned. It was recommended to use the appliance for at least 16 hours a day and remove it during meals. The screw was turned once a week for first 2 weeks and then turned twice a week. After active treatment for 2 months, anterior crossbite was successfully corrected and positive overjet was achieved. For retention, the bite-block was removed and it was recommended to use the appliance passively for 1 month.
CONCLUSIONS: Anterior crossbite affects negatively development of jaws and occlusion. Early treatment is necessary to ensure balanced occlusion. Removable appliances are among the methods that can be easily applied in the early treatment of anterior crossbite and provide successful treatment in a short time.
Keywords: crossbite, mixed dentition, removable appliance
GİRİŞ: Çapraz kapanış, mandibula ve maksillanın sagittal ve tranversal yöndeki uyumsuzluğundan kaynaklanan bir maloklüzyondur. Anterior çapraz ka- panış ise anterior maksiller dişlerin anterior mandibular dişlere göre palatinal pozisyonda konumlanması şeklinde tanımlanmaktadır. Anterior çapraz kapanış, çene gelişiminin erken aşamalarında önemli bir estetik ve fonksiyonel sorun olabilir. Bu olgu sunumunun amacı, karışık dişlenme dönemin- deki tek diş anterior çapraz kapanışın vidalı hareketli apareyle tedavi yaklaşımını sunmaktır.
OLGU RAPORU: Sistemik olarak sağlıklı 9 yaşındaki erkek hasta kliniğimize estetik problem şikayeti ile başvurmuştur. Alınan anamnez ve yapılan klinik muayene sonucu hastamızın karışık dişlenme döneminde olduğu, Angle Sınıf I molar ilişkiye sahip olduğu ve 21 numaralı dişinin çapraz kapanışta olduğu tespit edilmiştir. Hastamıza 21 numaralı dişin palatinaline tek yönlü vida içeren ve posterior bölgede ısırma bloğu bulunan hareketli Hawley apareyi ile tedavi planlaması yapılmıştır. Apareyin günde en az 16 saat kullanılması, yemekler sırasında çıkarılması ve ağız hijyenine dikkat edilmesi konularında bilgi verilmiştir. Tek yönlü vidanın ilk 2 hafta boyunca haftada 1 tur, sonrasında haftada 2 tur çevrilmesi önerilmiştir. 2 aylık aktif tedavi sonunda anterior çapraz kapanış başarıyla düzeltilmiş ve pozitif overjet sağlanmıştır. Retansiyon için apareyin posterior ısırma bloğu alçaltılarak pasif olarak 1 ay daha kullanım önerilmiştir.
SONUÇLAR: Tek bir dişi ilgilendiren anterior çapraz kapanışlar, çene gelişimini ve oklüzyonu olumsuz yönde etkilemektedir. Erken dönem tedavi estetik beklentinin karşılanması ve dengeli bir oklüzyon sağlanması açısından gereklidir. Doğru endikasyon ve uygun motivasyon koşulları sağlandığında, hareketli apareyler anterior çapraz kapanışın düzeltilmesi için kolaylıkla uygulanabilen ve kısa sürede sonuç alınan tedavi seçenekleri olarak görül- mektedir.
Anahtar Kelimeler: çapraz kapanış, hareketli aparey, karışık dişlenme