in: Orofacial Pain: Diagnosis and Current Treatment Approaches, Prof. Dr. Füsun Yaşar, Editor, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, pp.65-70, 2021
ABSTRACT Myofacial pain syndrome (MPS) is a common form of muscle disease characterized by pain at acute or chronic trigger points, muscle stiffness, tension, and fatigue. Recurrent/acute traumas, vitamin deficiencies, posture disorders, sleep disorders are thought to be associated with trigger point de- velopment. Major criteria for MPS are: the patient's complaint of regional pain, palpable trigger point and determination of a taut band, a sensitive palpable point along the length of the taut band, limited range of motion of the related muscle to some extent. It is strongly suggested that the most important strategy for treating MPS is to properly identify and treat the underlying etiological lesions. MPS treatment is di- vided into two groups as invasive and non-invasive. Non-invasive techniques include pharmacological agents, transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS), laser, stretching and spray technique, exer- cise, ultrasound, massage/manual therapy, ischemic compression. Invasive techniques include trigger point injection, dry needling, and acupuncture.
Keywords: Myofacial pain; referred pain; trigger point
ÖZET Miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) akut veya kronik tetik noktalarında ağrı, kas sertliği, gergin- liği ve yorgunluk ile karakterize yaygın bir kas hastalığı formudur. Tekrarlayan/akut travmalar, vitamin eksiklikleri, duruş bozuklukları, uyku rahatsızlıkları, tetik nokta gelişimi ile ilişkili olduğu düşünül- mektedir. MAS teşhisi için majör kriterler: hastanın bölgesel ağrı şikayeti, palpe edilebilen tetik nokta ve gergin bir bandın belirlenmesi, gergin bandın uzunluğu boyunca palpe edilebilir hassas bir nokta, il- gili kasın bir dereceye kadar kısıtlı hareket açıklığı olarak belirlenmiştir. MAS'yi tedavi etmenin en önemli stratejisinin, altta yatan etiyolojik lezyonları uygun şekilde tanımlamak ve tedavi etmek olduğu kuvvetle öne sürülmektedir. MAS tedavisi invaziv ve non-invaziv olmak üzere ikiye ayrılır. Non-inva- ziv teknikler arasında farmakolojik ajanlar, transkütanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS), lazer, germe ve sprey tekniği, egzersiz, ultrason, masaj/manuel terapi, iskemik kompresyon yer alır. İnvaziv teknikler arasında tetik nokta enjeksiyonu, kuru iğneleme ve akupunktur yer alır.
Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal ağrı; yansıyan ağrı; tetik noktası