Investigation of situation for development of infection, nutritional and length of hospital stay in elderly hospitalized in a palliative clinic


Creative Commons License

Balcıoğlu İ., Kurtoğlu Y.

Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.10, no.2, pp.163-169, 2024 (Peer-Reviewed Journal)

Abstract

Aim: In our study, we aimed to evaluate patients' nutritional status, compare frequently used nutritional scales with each other and with the duration of hospitalization, and measure the effect of nutritional status on infection and mortality who are in the elderly. Materials and Methods: Nutritional Risk Screening2002, Mini Nutritional Assessment, and Geriatric Nutritional Risk Index were used. Patients were monitored for infection and mortality throughout the hospitalization period. Results: The prevalence of malnutrition was found 98.6% with Mini Nutritional Assessment, 97.3% with Nutritional Risk Screening-2002, and 87.1% with Geriatric Nutritional Risk Index. A high correlation was found between the Geriatric Nutritional Risk Index and albumin, body mass index, arm, and calf circumference. Conclusion: The malnutrition rate is quite high in patients who need palliative care. The Geriatric Nutritional Risk Index, compared to Nutritional Risk Screening-2002 and Mini Nutritional Assessment, is an effective and user-friendly scale that contains objective variables in bed-dependent patients for nutrition. Keywords: Infection; Malnutrition; Elderly; Palliative care.

Amaç: Çalışmamızda, palyatif bakım ünitesinde takip edilen yaşlı hastaların beslenme durumlarını değerlendirmeyi, sık kullanılan nutrisyon ölçeklerini birbirleriyle ve hastanede yatış süresiyle karşılaştırmayı, nutrisyonel durumun enfeksiyon ve mortalite üzerindeki etkisini ölçmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Nutrisyonel Risk Taraması-2002, Mini Nutrisyonel Değerlendirme ve Geriatrik Nutrisyonel Risk İndeksi kullanıldı. Yatış süresi boyunca hastalar enfeksiyon ve mortalite açısından takip edildi. Bulgular: Malnutrisyon sıklığı Mini Nutrisyonel Değerlendirme ile %98,6, Nutrisyonel Risk Taraması2002 ile %97,3 ve Geriatrik Nutrisyonel Risk İndeksi ile %87,1 olarak bulundu. Geriatrik Nutrisyonel Risk İndeksi ile albumin, vücut kitle indeksi, kol çevresi ve baldır çevresi arasında yüksek düzeyde korelasyon mevcuttu. Sonuç: Palyatif bakıma ihtiyaç duyan hastalarda malnütrisyon oranı oldukça yüksektir. Geriatrik Beslenme Risk İndeksi, Beslenme Risk Taraması-2002 ve Mini Nutrisyonel Değerlendirme ölçeği ile karşılaştırıldığında, yatağa bağımlı yaşlı hastalarda beslenme açısından objektif değişkenler içeren etkili ve kullanıcı dostu bir ölçektir.