Spastik Serebral Palsili Çocuklarda Gövde Somatoduyusal Fonksiyonu İle Gövde Kontrolü Ve Spinal Düzgünlük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Araştırma Protokolü
1. ESKİŞEHİR FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON KONGRESİ, Eskişehir, Türkiye, 5 - 06 Ekim 2023, ss.67, (Özet Bildiri)
- Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
- Basıldığı Şehir: Eskişehir
- Basıldığı Ülke: Türkiye
- Sayfa Sayıları: ss.67
- Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adresli: Evet
Özet
Amaç: Serebral palsi (SP), gelişmekte olan fetal veya infant beyindeki ilerleyici olmayan lezyona bağlı ortaya çıkan heterojen bir grup hastalık olarak tanımlanmaktadır. Spastik tip en yaygın görülen formudur. SP’li çocukların fonksiyonel hareketlerindeki limitasyonların temelinde zayıf veya yetersiz gövde kontrolü yer almaktadır ve yaşla birlikte gövde kaslarındaki zayıflığa bağlı spinal düzgünlükte bozulmalar görülür. SP’li çocuklarda motor bozukluklara sıklıkla duyusal bozukluklar da eşlik eder. Duyular arasından son zamanlarda ilgi gören somatoduyusal defisitler beyindeki hasar ve motor bozukluklar ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı SP’li çocuklarda gövde somatoduyusal fonksiyonu ile gövde kontrolü ve spinal düzgünlük arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Çalışmamıza en az 50 spastik SP’li çocuğun dahil edilmesi planlanmaktadır. Gövde kontrolü Gövde Kontrol Ölçüm Skalası ile, spinal düzgünlük Spinal Mouse ile ve gövde somatoduyusal fonksiyonu olarak da taktil, proprioseptif ve ağrı duyuları değerlendirilecektir. Gövdede taktil duyulardan hafif dokunma duyusu Semmes-Weinstein Monofilament kiti ile, iki nokta diskriminasyon duyusu diskriminatör ile, vibrasyon duyusu ise 64 Hz’lik diyapozon ile; proprioseptif duyu dijital inklinometre ile; ağrı duyusu da Görsel Analog Skalası (ağrı şiddeti) ve dolorometre (basınç ağrı eşiği) ile değerlendirilecektir. Normal dağılıma uygunluğuna göre uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak veriler analiz edilecektir. Bulgular: Bu bir araştırma protokolüdür ve veriler henüz toplanmamıştır. Sonuç: Literatürde SP’li çocuklarda somatoduyusal defisitler ile motor bozukluklar arasındaki ilişkinin daha çok ekstremitelerde (özellikle üst) çalışıldığı görülmektedir. Gövdede ise sadece propriosepsiyonun değerlendirildiği bir çalışmaya rastlanmıştır. Taktil ve ağrı duyusunun da dahil olduğu kapsamlı bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmanın kanıt temelli literatüre katkı sağlayarak daha iyi bir fizyoterapi ve rehabilitasyon programı oluşturulması açısından fizyoterapistlere yol gösterici olması beklenmektedir.
Anahtar kelimeler: Serebral Palsi, Omurga Eğriliği, Somatoduyusal Bozukluk
Purpose: Cerebral palsy (CP) is a heterogeneous group of disorders resulting from a non-progressive lesion in the developing fetal or infant brain. Spastic type is the most common form. Weak or inadequate trunk control is the basis of the limitations in functional movements of children with CP, and there is a deterioration in the spinal alignment due to weakness in the trunk muscles with age. Sensory impairments frequently co-occur with motor impairments in children with CP. Recently, somatosensory deficits have received significant attention, as they are linked with brain damage and motor impairments. This study investigates the relationship between trunk somatosensory function, trunk control, and spinal alignment in children with CP. Methods: We plan to include at least 50 children with spastic CP in our study. Trunk control with the Trunk Control Measurement Scale, spinal alignment with the Spinal Mouse, and tactile, proprioceptive, and pain sensations as trunk somatosensory function will be evaluated. As tactile sensations, light touch will be evaluated with a Semmes-Weinstein Monofilament kit, two-point discrimination with discriminator, vibration with 64 Hz diapason; proprioception with digital inclinometer; pain will be evaluated with Visual Analogue Scale (pain intensity) and dolorimeter (pressure pain threshold) in the trunk. The data will be analyzed using appropriate statistical methods according to their conformity to the normal distribution. Results: This is a research protocol, and data still needs to be collected. Conclusion: In literature, the relationship between somatosensory deficits and motor disorders in children with CP has been studied mainly on the extremities (predominantly upper). In contrast, only one study evaluated proprioception in the trunk. A comprehensive study including tactile and pain sensations has yet to be found. This study is expected to contribute to the evidence-based literature and guide physiotherapists in conducting a better physiotherapy and rehabilitation program.
Keywords: Cerebral Palsy, Spinal Curvature, Somatosensory Disorder