osteoartritte beslenme


Akdeniz Leblebicier M.

dahili hastalarda özel beslenme ve diyet yöntemi, can özlü, Editör, akademisyen, Ankara, ss.327-334, 2019

  • Basım Tarihi: 2019
  • Yayınevi: akademisyen
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.327-334
  • Editörler: can özlü, Editör

Özet

Osteoartritte beslenme hem  hastalıktan korunmada hem de semptomları gidermede önemli bir yere sahiptir. Obezite, hiperlipidemi,diabetes mellitus gibi hastalıklar  mekanik ve inflamatuar etki ile osteoartrit gelişme riskini artırır. Beden kitle indeksinde düşüş osteoartrit semptomlarında azalmaya neden olur. Osteoartrit tanılı hastalarda önerilen diyet Akdeniz tipi beslenmedir. Haftada 1 yada 2 balık yağı tüketimi, zeytin ve zeytinyağından zengin besleme antioksidan mekanizmalar üzerinden etki ederek eklem ve kemik yapıyı korur. Antioksidan vitaminler, özellikle D vitaminin yeterli alımı  osteoartrit riskini azaltır. Osteoartitte beslenme tipi,  hastanın yaşına, egzersiz kapasitesine, ek hastalıklarına, besin takviyesi alıp almadığına bakılarak kişiye özel planlanmalıdır.