Tıbbi Sosyal Hizmet Dergisi, vol.6, pp.6-15, 2015 (Peer-Reviewed Journal)
Araştırmada Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan Hemşirelerin ve Ebelerin aile içinde kadına yönelik şiddet konusunda bilgi düzeylerini saptamak amaçlandı.
Yöntem: Araştırma Aralık 2012-Ocak 2013 tarihleri arasında Kütahya Merkez ilçedeki Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan Hemşireler ve Ebeler üzerinde tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan 62 Hemşire ve Ebe oluşturdu. Evrenin tamamına ulaşılması hedeflenirken 17 Hemşireye ve Ebeye ulaşılamadı. Araştırmaya
45 Hemşire ve Ebe dahil edildi. Veriler toplanırken anket formu ve “Hemşirelerin ve Ebelerin Kadına Yönelik Şiddet Belirtilerini Tanımalarına İlişkin Ölçek (HEKYSBTÖ)” kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Kruskall-Wallis, Mann-Whitney U ve Spearman Korelasyon Katsayısı testleri uygulandı.
Bulgular: Araştırmaya katılanların %64,4’ü ebe, %35,6’sı hemşiredir. Hemşirelerin ve Ebelerin, %,71,1’i öğrenim hayatlarında şiddetle ilgili ders aldıklarını, %84,4’ü mesleki yaşamlarında şiddete uğramış kadınla karşılaştıklarını belirtti. HEKYSBTÖ toplam ölçek puan ortalaması 20.00±3.76 (Hemşirelerin ve ebelerin kadına yönelik şiddet belirtilerini tanımalarına ilişkin bilgi düzeylerinin kısmen yeterli) bulundu. Hemşirelerin Ebelere, orta gelirlilerin yüksek gelirlilere ve birinci basamakta 1-5 yıl çalışanların 6-10 yıl çalışanlara göre HEKYSBTÖ toplam ölçek puanı daha yüksekti (p<0.05).
Sonuç: Hemşirelerin ve ebelerin kadına yönelik şiddet belirtilerini tanımalarına ilişkin bilgi düzeylerinin kısmen yeterli olduğu saptandı. Ancak hemşirelerin ve ebelerin şiddete maruz kalmış bir kadınla karşılaştıklarında yapılacak girişimler konusunda bilgi ve donanımları eksikti. Gelir düzeyinin ve birinci basamakta çalışma süresinin şiddet belirtilerini tanımada etkili olduğu belirlendi. Hemşirelerin ve Ebelerin mesleki öğrenim müfredatında kadına yönelik şiddet konusuna mutlaka yer verilmesi ve hizmet içi eğitim programlarında bu konunun işlenmesi önerilir.