BİLİNÇ BOZUKLUĞUNUN NADİR BİR SEBEBİ: BİLATERAL TALAMİK İNFARKT OLGUSU
19. Türkiye Acil Tıp Kongresi & 6. TATD Kurs Günleri Kongresi, Antalya, Türkiye, 27 - 30 Nisan 2023, (Tam Metin Bildiri)
- Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
- Basıldığı Şehir: Antalya
- Basıldığı Ülke: Türkiye
- Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
- Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adresli: Evet
Özet
BİLİNÇ BOZUKLUĞUNUN NADİR BİR SEBEBİ: BİLATERAL TALAMİK İNFARKT OLGUSU
Ceyda Nur İrk, Murtaza Kaya, Harun Yıldırım, Ali Halıcı, Abdil Coşkun Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Acil Tıp Ana Bilim Dalı, Kütahya
ÖZET Bilateral talamik infarktlar oldukça nadir görülen bir durumdur.Tüm talamik infarktların sadece %0,6’sını oluşturur. Klasik semptomları; ani gelişen mental durum değişikliği, kognitif bozukluklar, vertikal bakış kısıtlılığı, konuşma bozukluğu gibi semptomlardır. Nedeni genellikle kardiyoemboli veya talamik bölgeyi besleyen arterlerin anatomik varsyasyonuna bağlı olarak tek olmasıdır. Biz de bilinç değişikliği ve konuşma bozukluğu ile başvuran hasta bilateral talamik infarkt olgusunu sunuyoruz. 44 yaşında erkek hasta ani başlayan mental durum değişikliği ve konuşma bozukluğu ile dış merkeze başvurmuş sonrasında 112 ile tarafımıza sevk edilmiştir. Yapılan fizik muayenede; hasta uykuya meyilli, basit emirleri yerine getiriyor, gloskow koma skalası (GKS) 12 puan, sol gözde direkt ve indirekt ışık refleksi azalmış, sağ gözde indirekt ve direkt ışık refleksi mevcuttu. Derin tendon refleksi her iki tarafta pozitif, taban cildi refleksi (TCR) bilateral negatifti. Belirgin bir kas gücü kaybı yok, lateralizan bulgusu yoktu. Çekilen Difüzyon Manyetik Rezonans (MR) ‘da bilateral talamik infarkt ile uyumlu difüzyon kısıtlılığı görüldü. Hasta iskemik serebrovasküler hastalık ön tanısı ile yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatırıldı. Antikoagülan tedavi sonrası semptomları geriledi. Etyolojisinin paroksismal atriyal fibrilasyon nedenli olduğu anlaşıldıktan sonra enoksaparin reçetesi ile takip edilmek üzere taburcu olmuştur.Bu vaka talamik bölge lezyonlarının kendine özgün semptomlara neden olacağı ve acil serviste bu semptomlarla gelen hastalarda hatırlanması amacıyla sunumuştur. Zamanında tanı ve tedavi nörolojik bozulmayı önlemek için önemlidir.
ANAHTAR KELİMELER: atriyal fibrilasyon, bilateral, infarkt, talamus