in: Hipertansiyona Multidisipliner Yaklaşım, Filiz Özyiğit, Editor, Akademisyen Kitabevi, Ankara, pp.183-190, 2020
Hipertansiyon(HT), arteryal kan basıncının normal sınırların üzerinde olması olarak tanımlanmaktadır. Tekrarlayan klinik ölçümlerde sistolik kan basıncının 140 mmHg ve üzerinde, diastolik kan basıncının 90 mmHg ve üzerinde tespit edilmesi halinde HT tanısı konulur.
Toplumlarda farklı sıklıkta HT tespit edilmektedir. 25 yaş üzerindeki popülasyonda Avrupa’da %15-30, Amerika’da %30-40, Asya’da %7-15 oranında görülmektedir. Ülkemizde yapılmış en kapsamlı çalışmalardan biri olan TEKHARF çalışmasında erişkin popülasyonda %33.7 oranında HT tespit edilmiştir ve yaş ilerledikçe sıklığın arttığı vurgulanmıştır. Başka bir çalışma olan PATENT çalışmasında tüm erişkinlerde %31.8, erkeklerde %27.7, kadınlarda %36.1 sıklıkla HT tespit edilmiştir. Ayrıca HT’u olan bireylerin yalnızca %40.7’sinin hastalığının farkında olduğu, bunların %31.1’inin ilaç kullandığı ve ilaç kullananların %20.7’sinin kan basıncının kontrol altında olduğu rapor edilmiştir.
İleri yaşlarda prevelansı artan HT’da erken tanı ve etkin tedavi kritik önem taşımaktadır. Yüksek damar içi basınç uzun dönemde kardiyovasküler hastalıklara
ve kronik böbrek hastalığına neden olması kaçınılmazdır.